10/02/2023

Je WordPress website sneller maken

Wachten is misschien wel een van de meest voorkomende redenen waarom bezoekers en potentiële klanten je website verlaten. Zonde natuurlijk, want van een trage WordPress website wordt niemand blij. Het is daarom erg belangrijk om je WordPress website sneller te maken zodat hij binnen een oogwenk geladen is. Door deze gratis tips om je website sneller te maken kun je meteen aan de slag.

Het juiste Thema kiezen

Een van de eerste dingen die je doet met het opzetten en bouwen van je website is een WordPress thema kiezen. Het kiezen van het juiste thema is enorm belangrijk aangezien dit veel impact kan hebben op de snelheid van je website. Vaak kies je een thema op het uiterlijk. Wat ziet er aantrekkelijk uit? Maar soms gebruikt het thema zo veel extra toevoegingen die je niet gebruikt en hiermee de snelheid van je website niet verbeterd.

Hoe kies je dan een snel WordPress thema voor je website? Dat kun je op een aantal manieren doen:

Onderzoek doen naar de snelheid die anderen ervaren

Door te kijken naar de ervaringen van anderen kun je zo de juiste keuze maken op basis van het snelste WordPress thema. Het voordeel is dat er enorm veel onderzoeken zijn gedaan naar de snelste WordPress thema’s.

Gebruik maken van een starter-thema

Door gebruik te maken van een WordPress starter-thema bouw je eigenlijk je eigen thema op vanaf de fundering. Het starter-thema gebruik je hierin als fundering van je thema. Zo bouw je zelf verder door en heb je direct controle over wat je wel en niet wil toevoegen. Het nadeel van een starter-thema is dat je zelf veel verstand moet hebben van CSS, HTML en PHP. Niet voor iedereen weggelegd dus!

Functies die je website traag maken verwijderen uit je thema

Je kunt natuurlijk ook functies die je niet gebruikt uit je WordPress thema verwijderen. Zo zorg je ervoor dat deze ook niet onnodig mee geladen zullen worden. Dat scheelt weer tijd en een hoop onnodige code.

Het aantal plugins beperken

Een van de voordelen van WordPress is dat je gemakkelijk en snel functionaliteiten aan je website kunt toevoegen door plugins te installeren. Alleen kunnen deze plugins vaak veel effect hebben op de laadtijden van je website. Hoe meer plugins je toevoegt aan je WordPress website, hoe trager hij zal worden. Daarom is het altijd belangrijk alleen de plugins te installeren die je écht nodig hebt en gebruikt.

Door vooraf in kaart te brengen wat de functionaliteiten moeten zijn van je website kun je rekening houden met de plugins die je wellicht moet gaan gebruiken en wat de ervaring van anderen hier mee zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in een eerder stadium kiezen voor een plugin die 4 functionaliteiten combineert in plaats van 4 losse plugins te installeren.

Deactiveer en verwijder plugins die je niet gebruikt!

Kwalitatieve plugins gebruiken

Een gratis plugin klinkt altijd heel erg handig en makkelijk, alleen niet in alle gevallen. Het is namelijk wel belangrijk om te kijken naar kwalitatieve plugins voor je website. Als je een plugin toevoegt aan je website waarbij geen aandacht is besteed aan de snelheid in combinatie met je thema, kan dit ook negatief effect hebben op de laadtijd van je website. Maar wat is nou precies een plugin die kwalitatief goed is? Er zijn een aantal manieren om dit vast te stellen:

Hoeveel mensen gebruiken de plugin?

Als je een plugin zoekt in de plugin directory van WordPress kun je zien hoeveel websites deze plugin toegevoegd hebben. Dit kan een goede indicatie geven of dat deze plugin veel waarde toevoegt.

Wat is de waardering en ervaringen van anderen?

Net zoals bij het kiezen van het juiste thema is het ook belangrijk om bij een plugin te kijken wat de ervaring is van anderen. Dit in combinatie met de hoeveelheid actieve gebruikers kan een goede uitkomst geven of dat de plugin de snelheid van je website niet, of zo min mogelijk beïnvloed.

Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdatet?

Door te kijken naar de updates van de plugin kun je zien of dat deze actief geüpdatet wordt door de makers. Een plugin die weinig of niet geüpdatet wordt kan niet alleen effect hebben op de snelheid van je website, maar ook de veiligheid!

Kijk altijd naar de beschikbare gegevens vanuit de WordPress plugin directory.

Afbeeldingen en video's optimaliseren

Door je afbeeldingen en video’s te optimaliseren zorg je ervoor dat je website een snellere laadtijd heeft. Dit is een simpele tip die je gemakkelijk zelf kunt toepassen. Hoe groter de foto of video, hoe langer je website zal moeten laden om deze correct weer te geven. Stiekem uploaden we vaak klakkeloos foto’s en video’s zonder te kijken naar de grote en het gebruik hiervan op de website.

Het optimaliseren van je afbeeldingen en video’s kun je op verschillende manieren doen:

Handmatig voor dat je de foto of video naar je website uploadt

Door vooraf je foto’s en video’s kleiner te maken zorg je er automatisch voor dat je geen onnodig grote bestanden op je website plaatst.

Gebruik maken van een media optimalisatie plugin

Een andere manier om te voorkomen dat je handmatig je foto’s en video’s hoeft te verkleinen en optimaliseren kun je gebruik maken van een plugin die dit voor je doet. Zo’n plugin doet dit automatisch zodra je een nieuwe foto of video op je website plaatst. Dat scheelt je weer handmatig werk.

Maak gebruik van het platform van GreenMelon

Bij GreenMelon zorgen we er automatisch voor dat je foto’s en video’s geoptimaliseerd worden voor je website. Zo hoef je hiervoor geen extra plugin toe te voegen of zelf aan de slag.

Gebruik maken van een WordPress caching plugin

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een WordPress caching plugin. Dit is een plugin die vaak met weinig input en handmatige acties de laadsnelheid van je website kan verbeteren. Zo zorgt een goede caching plugin ervoor dat je website of delen hiervan al (tijdelijk) opgeslagen worden zodat je bezoekers je website sneller kunnen laden.

Daarnaast geven veel caching plugins je de mogelijkheid om je CSS en Javascript bestanden te verkleinen. Dit zorgt er dat onnodige onderdelen worden verwijderd en je website sneller de bestanden kan laden doordat er minder onnodige onderdelen aanwezig zijn.

Een ander onderdeel waar een caching plugin vaak snelheid kan behalen is het optimaliseren van je database. Hierin wordt alle data van je website opgeslagen. Door een goede caching plugin gebruiken zorg je er voor dat je database opgeschoond word en niet onnodig vol komt te staan met rotzooi.

Wat is een goede caching plugin? Zelf heb ik altijd goede ervaringen met WP-Rocket. Dit is een betaalde plugin waarmee je in een handomdraai zonder te veel technische kennis je website sneller meemaakt.

Moet je een caching plugin gebruiken? Nee dat hoeft zeker niet in alle gevallen! Als je bijvoorbeeld kiest om je website bij GreenMelon te hosten dan zorgen wij er zonder extra plugins voor dat dit voor je gebeurd, allemaal op server niveau.

Een goede caching plugin kan de snelheid van je website verbeteren zonder veel kennis.

Content Delivery Network (CDN)

Een content delivery network (CDN) zorgt ervoor dat je bezoekers je website overal op de wereld snel kunnen laden. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat je website (gedeeltelijk) op meerdere plekken op de wereld opgeslagen wordt. Als er een bezoeker aan de andere kant van de wereld je website wil laden, dan hoeft de data niet helemaal vanuit Nederland naar het scherm van de bezoeker. Dat zorgt er weer voor dat je website sneller laad!

Kijk altijd even of je hosting al standaard gebruik maakt van een CDN-systeem. Een kwalitatieve hosting bied dit vaak (tegen een vergoeding) standaard aan. Een andere optie is om bijvoorbeeld gebruik te maken van een service zoals Cloudflare CDN.

Bij GreenMelon bieden we je altijd kosteloos een CDN-service aan. Zo zorgen we er voor dat je website veilig en snel geladen word, over heel de wereld!

Kwalitatieve en snelle hosting

Zonder een kwalitatieve en snelle hosting zal je website nooit snel laden. Daarom raad ik je ook nooit aan om als eerste te kijken naar de prijs van de hosting voor je website. Het is enorm simpel en het wordt stiekem toch vaak gedaan, een goedkope en slecht geoptimaliseerde hosting kiezen. Dan kun je nog zoveel optimaliseren maar zonder een snelle hosting zal je website nog niet vooruit te branden zijn.

Het kiezen van de juiste hosting voor je website zorgt er voor dat je website sneller wordt zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Simpel toch?! Vraag jezelf altijd af waar het grootste deel van de bezoekers vandaan komt. Zo kun je kijken waar je hostingpartij haar servers heeft staan. Als je bezoekers vanuit Amerika je website uit Nederland moeten ophalen zal het langer duren dan dat je servers direct in Amerika staan.

Kijk en vergelijk daarnaast ook naar de laadtijden van de hostingpartij. Je kunt hier vaak veel artikelen over vinden die de laadtijden van verschillende partijen aan de tand voelen.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een hosting die al deze punten aanvinkt? Dan kun je er ook voor kiezen om je website bij GreenMelon te laten hosten. We maken gebruik van een van de snelste platformen in heel Europa gecombineerd met de hoogste kwaliteit hardware in de servers op het Google Cloud platform. Ik leg je graag uit wat onze hosting voor jouw website kan betekenen.

Samenvatting en conclusie

Al met al kun je op verschillende manieren de snelheid van je website verbeteren. Echter moet je vooraf een duidelijk overzicht creëren van de functionaliteiten van je website, waar je bezoekers vandaan komen, welke hosting je gaat gebruiken, hoe je alles zelf gaat beheren. Het is niet dat je met één plugin je trage website sneller maakt. Het is een samenhang van verschillende handelingen die je uit zal moeten voeren.

Mocht je hier hulp bij nodig hebben? Dan help ik je er graag verder mee. Plan bijvoorbeeld vrijblijvend een Teams meeting in om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Artikelinhoud